dimarts, 6 de març del 2012

Grècia ens ofega #crisi i Madrid també, amb l'abstenció de la Generalitat

Inflexibilitat. Aquesta és la postura del govern espanyol amb les autonomies que reclamen una relaxació amb els seus objectius de dèficit. El contrari que fa el govern espanyol respecte d'Europa. Segons el govern, les autonomies que no puguin arribar han de retallar, o bé en temes d'aparell polític, burocràtic i institucional, o bé retallar serveis bàsics com educació i salut. A banda de la contradicció del govern espanyol, què farà el govern català si no té marge de maniobra, quina serà la seva prioritat?

Les autonomies -els seus consellers d'Hisenda-, a Madrid han acceptat el sostre de dèficit de l'1,5% marcat per Madrid. Normal perquè la majoria són governades pel PP -veurem com s'ho fan algunes com Extremadura- però, no acabo d'entendre que la Generalitat no vegi amb bons ulls el sostre imposat i en canvi Catalunya s'abstingui en la votació que s'ha fet a Madrid. A què juguem?

El ministre d'Economia admet que cal retallar encara 8400 milions d'euros per poder assolir un dèficit del 5,8%, malgrat ser una xifra flexibilitzada per Rajoy. El ministre d'Hisenda però, diu que es descarten noves pujades d'impostos, mentre hi ha qui pensa que si diu això d'aquí no res pujarà l'IVA. Tot plegat, cansa per la sensació que el govern espanyol no ho diu mai tot i continuem rebent notícies cada dos per tres de noves mesures.

Grècia amenaça amb una fallida desordenada i això fa tremolar les borses europees. Si Grècia fa fallida diuen que Espanya i Itàlia necessitarien una ajuda de 350.000 milions d'euros. Un futur que, després del parèntesi de la baixada de la prima de risc, una treva que semblava que durava molt, es presenta molt negre. Caurà Grècia, sortirà Grècia de l'euro, canviaran els dirigents d'Alemanya i França i canviarà la política d'austeritat estricta que imposen a la resta? Massa dubtes.

Mentrestant ens arriben notícies diferents dels EUA. Lehman Brothers, després de la fallida del 2008 que va contribuir a explosionar la crisi en l'àmbit mundial, ha sortit de la fallida i començarà a pagar els seus creditors. L'empresa continua el camí cap a la liquidació però, almenys torna diners. Ara bé, 4 anys els ha costat començar a poder fer-ho. Imaginem quan pot trigar un estat a poder començar a tornar diners en cas de fer fallida, si els que no estan en fallida ja tenen problemes per poder, en un futur, pagar els seus creditors.

Llegeixo que l'episodi de la fuita de partícules radioactives de la central d'Ascó l'any 2007 va ser més important del que es va reconèixer. Tant, que fins i tot es creu que les partícules radioactives van poder arribar a la cadena tròfica. La denúncia interposada també parla de la insuficiència de les proves realitzades a treballadors i visitants de la central, entre ells escolars. Com ens hem de creure res del que diguin sobre l'energia nuclear i de la seguretat de les centrals espanyoles? Si el lloc que se suposa més avançat, segur i seriós del món en energia nuclear ha tingut el fatídic accident de Fukushima, aquí no vulguem saber què no ens diuen.

Help those suffering in the Horn of Africa