dilluns, 5 de març del 2012

Diaris gratis, la #reformalaboral i la vaga

Joan Coscubiela avui a Twitter es preguntava qui pagava La Vanguardia que avui regalaven al rodalies. Bé la paga l'empresa editora, bé la paga la Generalitat? I en aquest cas, tindria sentit regalar un diari, el diari que altrament dit es coneix com el DOG, mentre es retallen diners de tot arreu? No és prescindible? Suposo que acabarem sabent l'origen d'aquest regal.

 El Matí de Catalunya Ràdio feia, com de costum, la seva anàlisi de l'actualitat i, esbiaixada per al meu gust. Perquè parlaven de l'estudi d'opinió de GESOP, en el qual es pregunta les persones enquestades temes relacionats amb la crisi i la reforma laboral. Una pregunta és si està d'acord o en desacord amb la reforma laboral, a la qual cosa la majoria està en desacord. L'altra planteja si la gent faria vaga en cas de convocar-se una vaga general. La conclusió de Catalunya Ràdio, i d'altres mitjans, és que la majoria no vol vaga general. I és cert, un 50,3% no faria vaga. Però, el 46,7%, un percentatge molt proper, sí que en faria. És a dir, que la situació és de pràcticament empat. No seria el primer cop que comparant percentatges els mateixos analistes parlarien d'empat tècnic i no com ara que han tret la conclusió rotunda que la gent no vol fer vaga. Els sindicats han volgut escombrar cap a casa, també des del seu punt de vista esbiaixat però, hagués estat bo escoltar a la ràdio una informació més neutra.

Dins de la reforma del mercat de treball es vol que les ETTs tinguin més poder, de forma que les seves ofertes es tractin com les dels serveis públics d'ocupació, i una persona que rebutgi 3 ofertes d'una ETT perdi la seva prestació d'atur. Pot ser bo que el sistema funcioni més del que està funcionant el servei públic d'ocupació i que potser es concretaran millor les feines però, les ETT, tot i ser una forma d'entrar al mercat de treball, un cop dins són eines per tenir una temporalitat eterna i, a mesura que les persones tenen una edat és bo pensar en més coses que en la teva feina temporal i sovint malpagada. Si a més aquest model d'ocupació es reforça, no veig jo la part positiva. Tant de bo això serveixi per remodelar el sector de les ETT.

Help those suffering in the Horn of Africa