divendres, 7 d’octubre del 2011

Tancament de centres, dietes de desplaçament i pagues de Nadal #crisi #salut

El Confidencial deia aquest matí que el Govern vol que els hospitals de l'ICS tanquin 5 dies d'aquí a final d'any, per estalviar diners. Vacances forçades per als professionals. Serà veritat o no? Veurem si és un rumor, un globus sonda o una decisió ferma. Imaginem si aquest 5 dies en comptes de vacances forçoses els professionals sanitaris fessin vaga. El Govern els criticaria i els usuaris probablement no els entendrien.

Com ja se sap, els sous dels diputats i dels membres del Govern, com passa amb els polítics que van al Congrés dels Diputats o al Senat, tenen un complement per desplaçament, lliure d'impostos, el qual explica El País, és cobrat fins i tot per Artur Mas i alguns consellers més, tot i tenir cotxe oficial. És a dir, tenen cotxe oficial, amb la qual cosa no tenen cap despesa per desplaçament, i cobren el complement. Un complement que oscil·la entre els 20.000 i els 30.000 euros anuals, pam dalt, pam baix. La resta de treballadors públics si es desplaça ha de presentar justificants i cobra allò que justifica. Altres tenen una quantitat fixa en funció de la seva residència que, potser m'equivoco, em sembla que supera amb escreix la despesa que els suposa desplaçar-se, i més aquells càrrecs que viuen a Barcelona.

Quant a sous, si ahir el conseller d'Economia apuntava a treure la paga de Nadal a tots els treballadors públics -i pensem que no tots cobren el que cobra un diputat o un alt càrrec-, el portaveu del govern l'ha desmentit i ha dit que això no serà així. Com feia Aznar, sembla que al Govern li va la tècnica dels globus sonda. Això, o és que no s'aclareixen.

Notícia preocupant és l'avís que Europa no resol de forma satisfactòria la situació financera -relacionada amb Grècia, suposo-, el sistema bancari europeu podria col·lapsar en un parell o tres de setmanes. Esperem que s'equivoqui però, el camí de Grècia cap a l'abisme i les economies dels països com Espanya endeutant-se cada dia més per aconseguir diners, no conviden a ser gaire optimistes.

Ei, els empresaris no volen ponts. Volen les festes en divendres per no tallar la setmana per la meitat. I mira que va bé descansar entre setmana de tant en tant -que no passa tants cops-. Lluny queda la burgesia de missa, que no movia les festes religioses i les celebrava quan tocava. Haurem de moure Tots Sants, la Diada i Sant Jordi? Perdoneu, no sé en què pensava, si Sant Jordi ja no és festa! Ah, potser algun dia voldran que celebrem les festes nostrades com el dia del patró de Catalunya, treballant i gaudint-ne una miqueta a la tarda quan acabem de treballar -si encara ho fem-.

I canvio de tema. Es veu que els arbres urbans contribueixen a una menor presència de partícules en suspensió a l'ambient. No he pogut evitar pensar en els arbres de l'Av. de la Ràpita d'Amposta, que quan decideixen podar-los els deixen sense cap fulla, com el julivert de la cançó.

Creative Commons License + GNU FDL
Help those suffering in the Horn of Africa