dimarts, 29 de maig del 2012

Prima amunt, #Bankia avall, querelles, sanitat catalana i #Síria #crisi

La prima de risc que arriba als 515 punts. El dèficit de l'Estat arribà a l'abril al 2,39% del PIB, més del 50% més que en el mateix període de l'any passat. Bankia d'actualitat, com cada dia. La seva matriu l'any passat va perdre més de 3000 milions d'euros, mentre que les xifres que van donar eren unes altres, 41 milions de beneficis. Fa uns dies es parlava de Bankia, que també havia anunciat 300 milions de beneficis i en canvi va tenir gairebé 3000 milions de pèrdues el 2011. Ara tot són excuses per justificar aquesta diferència de números tan bèstia.

I comencen a presentar-se querelles contra els que s'apunten com responsables de la debacle de Bankia i de la banca espanyola en general. Manos Limpias es querella contra el governador del Banc d'Espanya, l'ex-president de Bankia i l'ex-president de Caja Madrid. UPyD també diu que durà als tribunals els gestors de Bankia i qui els responsables del seu nomenament, Rubalcaba i Rajoy. La pregunta és si això arribarà gaire lluny. Avui Santiago Niño Becerra deia que primer cal solucionar els problemes i després ja hi haurà temps de cercar-ne els responsables. Potser tenia raó, encara que si se cerquen ara els responsables potser d'una vegada per totes ens diran la veritat del problema i no ens continuaran dosificant la informació.

Mentrestant, el govern del PP continua impedint que el governador del Banc d'Espanya i altres caps visibles de la crisi bancària s'expliquin al Congrés dels Diputats. No sigui que la gent s'alarmi. Això es diu generar confiança i la resta són tonteries. Gran esperit democràtic el de Rajoy i companyia.

El Govern deixa en mitja hora la pausa per dinar dels treballadors públics. S'entén que són els que fan jornada partida. Ara bé, em pregunto quin efecte té això en els comptes públics i si té sentit fer que una persona dini en mitja hora. Ah, sí, els alemanys ho fan. És saníssim menjar en mitja hora i continuar treballant assegut en una cadira, els alemanys ho fan.

Alfons Quintà publica un nou article sobre la fallida de la reforma del sistema públic de Salut a Catalunya, amb la intenció de trossejar l'ICS en 22 empreses privades. Parla del canvi de discurs, el canvi de persones de confiança, d'un nou camí igualment preocupant per a la sanitat pública. Quintà afirma que les reformes que s'han fet han generat més despesa encara, i també que s'han dedicat a retallar en capítol de personal i a afavorir els centres concertats.

La impunitat amb la que el govern de Síria actua no s'entén. Ha hagut d'haver una massacre escandalosa (108 persones, 49 d'elles crios) perquè fins i tot Rússia i la Xina desaprovin l'actuació del règim Bachar al Asad. Sembla que si les morts no escandalitzen l'opinió pública mundial no cal actuar davant d'una repressió que ja fa massa que dura.