divendres, 4 de maig del 2012

Aigua centralitzada, unificació de partits judicials i reducció de municipis #crisi #retallades #trasvasaments

Divendres, com cada setmana, noves mesures del govern espanyol. Avui però, no han estat tan sonades com es deia que serien. No per això, no deixen de ser comentables. L'Estat recupera el control sobre les conques hidrogràfiques i és l'Estat qui sancionarà. De fet, m'ha semblat que la vicepresidenta deia que serà la policia espanyola la que s'encarregui de la vigilància.

Parlant d'aigua, aquest matí escoltava Francesc Vallès, del PSC, denunciant que el cabal mínim de l'Ebre que s'ha proposat és una mostra de les intencions del PP de fer el transvasament. A mi em costa creure que aquest cabal mínim s'hagi proposat ara, dins del temps que governa el PP, i que no fos una xifra que ja estigués sobre la taula en temps de Zapatero. De fet, el PSOE no ha tingut una trajectòria clara amb el tema de l'aigua, més aviat ha estat ambigu. I el PSC ha estat comprensiu amb el PSOE, fidel al partit, i cal recordar que el 2008 el govern català va posar sobre la taula un transvasament del Segre i la interconnexió del CAT amb la xarxa Ter-Llobregat. És aquesta postura la que fa que alguns siguem escèptics i no ens creguem res del que diuen els partits. Cal felicitar-los a tots plegats perquè han aconseguit desmobilitzar el moviment social, malgrat que els problemes per a l'Ebre no havien acabat.

Els partits judicials d'Amposta, Gandesa i Tortosa s'unificaran en un de sol, segons la proposta del Consell General del Poder Judicial. Això és bo o dolent? No ho sé ben bé. Si això implica més desplaçaments per als ciutadans doncs evidentment és dolent. El poble de mon pare pertanyia, i crec que encara hi pertany, al partit judicial d'Aliaga. La inscripció al registre civil i altres tràmits s'havien de fer allí. Espero que una unificació així no comporti canvis d'aquest estil. Sóc desconeixedor del tema i per això tampoc no puc dir gaire cosa.

Les diputacions, organismes que haurien de desaparèixer existint ja una representació de l'Estat com és la Generalitat o el govern autonòmic equivalent, podrien assumir les competències dels municipis de menys de 20.000 habitants. Amposta se salva pels pèls.

The Guardian diu que si Espanya continua culpant les autonomies dels problemes de dèficit es posa en perill la unitat de l'Estat [article]. De fet, diu, com ja diuen alguns experts, que el problema de dèficit és central i no regional, com intenta fer veure el govern espanyol. En un paràgraf es comenta que el problema de les regions i del govern central no és la despesa desmesurada si no la caiguda de recaptacions, agreujada amb el fet que a Espanya és l'Estat qui recapta i no les autonomies, repartint-los després des de Madrid els diners. Unes autonomies que han de fer front a serveis traspassats i que costen molts diners. Ha de ser un diari estranger qui ho digui perquè escoltin a Madrid? Bé, la pregunta és si escoltaran a Madrid, o a Europa realment.

I com que hi ha crisi i només s'han de gastar diners en coses realment importants, llegeixo que el cartell de la corrida de bous amb motiu de la fira de San Pedro Regalado de Valladolid, suposa una despesa de 350.000 a causa dels toreros que hi participaran. Un exemple d'austeritat.