dilluns, 14 de maig del 2012

Espanya demana ajuda i Europa potser no necessita ajudar #crisi

Espanya demana ajuda a Europa. Luis de Guindos ha trigat però, per fi sembla que el govern espanyol reconeix que no pot tirar endavant sol després de retallar per totes bandes. "Y lo que te rondaré morena" potser li diran a Europa. I mentre de Guindos va a Europa a dir que havent fet la feina cal que Europa cooperi, Montoro ve a Catalunya, on s'han fet retallades a dojo i no vol saber res de cooperar. De fet, demana més retallades i suggereix privatitzacions. Això és el mateix que passa quan uns acusen els altres de centralistes i ells mateixos exerceixen el centralisme en el seu entorn més proper. 

El govern espanyol diu que ha fet la feina. Amb el rescat de Bankia les crítiques però, li vénen de tots els costats. Xavier Sala i Martín explica que la banca espanyola ha utilitzat els crèdits del BCE a l'1% per comprar deute públic espanyol als bancs estrangers. I aquests bancs estrangers, alemanys i francesos, s'han desfet així del deute espanyol que tenien, fent que ara una fallida d'Espanya no els exposi com els hauria exposat fa 2 anys, quan va començar aquest camí de compra de deute. La nacionalització de Bankia, diu, evidencia que el sanejament de la banca espanyola s'haurà de fer amb diner dels contribuents si Europa no es decideix a ajudar Espanya. L'apunt enllaça amb un article de Nada es gratis que conclou que Espanya pot esperar ajuda ja que el BCE està, com s'acostuma a dir, "pillat" amb el deute espanyol i la caiguda d'Espanya seria molt més greu que la d'Irlanda.

Mentrestant es parla cada cop més de la sortida de Grècia de l'euro. El nobel d'economia Paul Krugman parla d'això. D'això i més. Vaticina que en un mes, al juny, Grècia sortirà de l'euro. I després Espanya i Itàlia tindran un "corralito" que s'haurà de controlar amb prohibicions i control de circulació de capitals, i al final, o canvia la postura d'Alemanya i Europa quant a l'estricta austeritat o l'euro se n'anirà a fer punyetes. És difícil ser optimista quan cada dia llegeixes coses així.