dissabte, 31 de desembre del 2011

Un any en apunts que acaba amb música #LaLiraAmpostina i pujada d'impostos #crisi

A La Lira hem acabat l'any amb música, bona música, sota la batuta de Luis Serrano Alarcón. Una molt bona manera d'acabar l'any.

Avui acaba l'any 2011, un any marcat per la crisi, per les protestes arreu del món -recordem que el personatge de l'any a la revista Time ha estat la figura del manifestant-, pel canvi de governs municipals i la majoria absoluta del PP. Un any en què les agències de qualificació, la qualificació del deute i altres han passat a formar part de les tertúlies gràcies a la pressió a la que s'han vist sotmesos els estats per poder finançar-se.

Acaba l'any amb la remor del congrés de ministres d'ahir on el govern espanyol va anunciar que per al 2012 pujaran l'IRPF, l'IBI i recuperaran la desgravació per primera vivenda. El govern del PP fa una pujada d'impostos després de dir durant la campanya que no ho faria i que això no servia per millorar la situació econòmica. Les crítiques s'han succeït des d'ahir. Xavier Sala i Martín criticava ahir la falta de compliment del PP de les seves promeses electorals -i per extensió de la majoria de governs- i   també criticava les mesures adoptades per equivocades i per servir a una forma de justificar que estan fent una pujada d'impostos temporals perquè no han tingut altre remei. El periodista Javier Ruiz mostra en diverses taules com l'increment de recaptació de la pujada de l'IRPF no afectarà precisament qui més paga. I a sobre ahir es coneixien algunes dades sobre els sous dels directius de les entitats financeres espanyoles amb ajudes públiques per no fer fallida. Que Rodrigo Rato cobri més de 2 milions d'euros l'any, per posar un exemple, és simplement indignant, inacceptable.

Voldria haver acabat l'any fent simplement un apunt de cloenda però, com veieu, el tema de l'any, la crisi, ho ha impedit. Ja veieu la imatge que acompanya l'apunt, les etiquetes, els temes dels quals he parlat aquest any en apunts. La crisi i la política com temes principals, seguits de la salut, d'Amposta, de les eleccions generals, les municipals, l'educació, l'energia nuclear (Fukushima), del moviment 15M, la democràcia, les retallades, La Lira Ampostina,... En alguns moments ha costat més escriure un apunt diari, ha costat més trobar el tema sobre el qual parlar, tot i que l'actualitat informativa ajuda a trobar temes de conversa. En alguns moments ha costat pel monotema que ens ha perseguit durant l'any: la crisi en qualsevol de les seves variants (retallades, protestes, salut,...). He deixat una mica de banda el meu bloc personal per mantenir la constància d'un apunt per dia però, penso que ha estat una experiència interessant.

Que tingueu un bon any 2012.

Creative Commons License + GNU FDL
Help those suffering in the Horn of Africa