dimarts, 20 de desembre del 2011

#Rajoy, dia D, i la #crisi que ens assetja

Avui Rajoy serà investit president. Temps tindrem per veure anàlisis de les seves polítiques, i no tinc ganes de comentar gaire cosa en aquestes hores. Llegeixo que estudiarà el tema dels 759 milions d'euros que la setmana passada van centrar l'actualitat política catalana. I dels 1450 milions que també se li demanaven a Zapatero i que el PP va votar perquè fossin transferits a Catalunya? Ja no se'n recorden.

A Grècia amb la crisi sembla que ha augmentat el nombre de suicidis en un 40% el darrer any, coincidint amb la pitjor fase de la crisi. Fóra bo veure aquestes dades a la resta d'Europa i veure l'evolució segons empitjori la situació econòmica de cada país. Qui juga amb l'economia dels països hauria de tenir sobre la seva consciència totes aquestes morts.

Llegeixo un article de Manel Pérez a La Vanguardia sobre el BCE i el seu president, reticent a prendre mesures per salvar l'euro, centrant-se només en evitar la inflació però, qui inevitablement ha hagut d'actuar per calmar els mercats facilitant diners als bancs, els quals al mateix temps els podran utilitzar per comprar deute sobirà, a uns interessos superiors als quals el BCE els hi deixa. D'una banda sembla -no sóc expert, insisteixo- que l'actuació del BCE és bona, encara que insuficient. Però, de l'altra, aquesta forma de deixar diners indirectament als estats suposa un cost excessiu evitable si els diners fossin prestats directament. Potser caldria canviar-ne els estatuts, no ho sé.

A Amposta la crisi es fa notar al club de futbol. No s'asseguren les nòmines dels jugadors i se'ls ha donat carta blanca per negociar amb altres clubs. La crisi, i penso que la de la construcció, han tingut un gran impacte en la nostra economia i han demostrat que aquí també hem basat molt el creixement en el totxo.
 

Help those suffering in the Horn of Africa