dimarts, 27 de desembre del 2011

L'euro que puja preus i baixa sous #crisi #euro

El Govern ha aprovat el projecte de llei de consultes, una llei que ha de permetre consultar la societat catalana sobre temes d'interès però, sense valor vinculant. El tripartit va topar amb Madrid per una llei que no encaixava en el marc legal de l'Estat. El Govern ens presenta una llei descafeïnada, que permetrà preguntar per després fer allò que hagi dit la societat o no. És a dir, que legalment no servirà de res. No sé jo quina utilitat acabarà tenint. Convocaran consultes que topin frontalment amb Madrid? I què faran si guanya l'opció que confronta. Ja veurem què diuen a Madrid del tema.

L'euro compleix 10 anys com moneda comú. L'OCU diu que en aquests 10 anys els preus del supermercat han pujat un 48%, mentre que els salaris un 14%. L'IPC ha pujat un 32%. La patronal però, sembla que no en té prou i voldria que els salaris, si podia ser, s'haguessin quedat com estaven.

El bloc "Ciencias y Cosas" exposa arguments sobre el sistema sanitari públic espanyol, en relació amb aquells que diuen que és un sistema sobredimensionat i poc eficient. Després de recordar arguments típics sobre el sistema de salut, arguments que afirmen que és un sistema barat comparat amb altres, després presenta arguments que reflecteixen motius sobre el sou baix cost. Els sous dels professionals és baix i el nombre d'hores de treball alt, comparat amb la resta d'Unió Europea. Paga la pena llegir-ho. Com sempre, els polítics que governen d'Europa ens parlen quan es tracta de dir aquelles retallades que ja s'hi practiquen però, no ens en parlen quan la comparació diu que hauríem de millorar sous, beneficis socials, etc.

Fa gràcia que després de la debacle del PSC i del PSOE, d'haver estat membre del govern de Zapatero, Carme Chacón vagi de renovadora i vulgui encapçalar el partit. Amb una renovació així potser no cal renovar res. Com deia del PSC, igual dic del PSOE, ja s'ho faran.

Help those suffering in the Horn of Africa