dilluns, 26 de novembre del 2012

El dia després #25N #eleccions2012 #independència

Anàlisi post electoral. Bé, d'anàlisi poca, més aviat, lectura esbiaixada si se segueixen els posicionaments, les declaracions, les notícies des de Madrid, des del PP, des de premsa afí. 

Podem llegir a la premsa que "El plan de Mas se hunde en las urnas" (El País), "Mas pierde su plebiscito" (ABC), "Mas entra en la historia" (El Mundo) o "Adéu Mas, a Cataluña le gusta España" (La Razón). Treuen pit, com també va treure pit Alícia Sánchez-Camacho ahir a la nit. Resulta que en un Parlament on hi haurà 87 escons favorables al dret a decidir, per al PP és un fracàs del projecte independentista. Curiosa lectura. Amb programes electorals que parlaven d'una consulta sobiranista el resultat de les eleccions és clar. Que Mas ha fracassat perquè no ha aconseguit la majoria absoluta, sí. Que ha fracassat el projecte sobiranista, no ho crec.

De fet, hem d'anar a la premsa estrangera per veure anàlisis diferents. Coincideixen molts mitjans a dir que ha guanyat l'independentisme, en alguns casos distingint la baixada del nacionalisme (CiU) en favor de l'independentisme d'esquerres. No és tan difícil veure-ho però, a Catalunya, a Espanya, ja estem acostumats a l'esbiaixament com norma per argumentar. Quan el PSC no veu en públic els resultats com tan dolents, o el PP que passa a 4a força i el Parlament serà clarament sobiranista diu que Catalunya no vol saber res del tema, es fa evident la manca d'anàlisi dels partits i el soroll que generen per reinterpretar els resultats. 

Ara ens queda un temps fins saber qui govern es formarà. Oriol Pujol avui a la ràdio es plantejava governar amb el PSC, cosa que no s'entendria de cap manera, pel caràcter sobiranista del programa electoral de CiU i no del PSC. L'opció més natural crec que seria un govern de CiU i ERC però, ja ho veurem, no se sap mai.

Josep Cuní entrevista el director del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) sobre l'estudi realitzat sobre la decisió de vot i la diferència amb els resultats de les eleccions. El CEO i les empreses de demoscòpia han estat criticades per un resultat que no concorda, malgrat que els estudis d'opinió quan es publiquen es corresponen amb dades no actuals. Injusta culpa. De fet, cal preguntar-se si els mitjans no tenen també responsabilitat d'interpretar els estudis d'opinió d'una manera o altra, centrant-se en els ítems que més els interessen i no en la resta.