dilluns, 23 de setembre del 2013

Els arguments de la #independència

Sovint llegeixes gent que diu que els independentistes no tenen altres arguments que aquells com "Espanya ens roba". No sé si és realment la frase o si hauria de dir-se que Espanya no és justa. Hi ha un argument incontestable i és que des d'Espanya s'ha fet massa temps política a costelles dels catalans, i dels vascos. No cal trobar experts per veure-ho. Però, a sobre, hi ha una colla d'experts que aporten arguments econòmics a favor de la independència, no simple xerrameca. I molts dels que parlen de les maldats de la independència, entre ells polítics i periodistes catalans, eviten entrar en el debat tècnic, eviten que la ciutadania pugui crear-se una opinió fonamentada en quelcom més que no pas propaganda.

Un article avui d'Eugeni Casanova reflexiona sobre la independència i afirma que la cosa estar millor del que sembla. Catalunya ha estretit llaços amb altres territoris, com Israel o els EUA, segons ell, a banda d'altres països, i Espanya no ha fet precisament amics en els mateixos. El reconeixement de Catalunya seria més fàcil. Ja ho veurem.

USA Today parla de Catalunya també i destaca l'opinió que Catalunya á la vaca que Espanya muny continuament. No tothom fora d'Espanya veu les coses com volen a Madrid.

Per cert, els constitucionalistes poden, gràcies a Google, consultar i comparar 160 constitucions de tot el món. Es poden consultar vàries constitucions alhora. A l'esquerra de la pàgina un menú permet filtrar els criteris de comparació d'aquestes.

Duran avui ha escrit a La Vanguardia un article defensant la consulta però, també defensant una tercera via per a qui no vulgui la independència ni tampoc la submissió a Espanya. Una consulta amb 3 respostes. És a dir, una presa de pèl. Però, la presa de pèl que ha caracteritzat sempre Duran, donant arguments que el presenten com moderat a Madrid. L'etern aspirant a ministre. Viure de la política no és bo.

Zapatero també ha parlat. La Constitució per davant. Ell que va fer una reforma exprés amb Rajoy quina credibilitat té? Ell que va negar la crisi i va contribuir a la deriva de l'economia, quina credibilitat té? Cap, no cap.