dijous, 23 de febrer del 2012

El Parlament contra els #transvasaments, la #PrimaveraValenciana i l'Eurovegas

Sí, el Parlament ahir va aprovar rebutjar qualsevol transvasament de l'Ebre, en vista que el PP pot rescatar-lo, si atenem a les declaracions del ministre Arias Cañete. Ara bé, les resolucions del Parlament per a CiU no són gaire importants, o almenys en altres temps no ho van ser. Perquè el Parlament de Catalunya l'any 2001 va posicionar-se també en contra i no van passar ni 24 hores que l'aleshores Conseller en Cap, Artur Mas, ja posava en dubte aquell posicionament. Aquest doble joc ja el vam veure posteriorment amb la negociació de l'Estatut a Madrid. Per tant, sóc escèptic sobre la defensa que el govern català pugui fer de l'acord del Parlament un cop el govern espanyol es defineixi. I que consti, que també van actuar de forma contradictòria els que quan governava Jordi Pujol clamaven contra el transvasament. El 2008, els signants del Compromís per l'Ebre posaven sobre la taula la interconnexió de xarxes i un transvasament del Segre. Ho comento perquè no sembli que sóc parcial, simplement comparo situacions en què ha estat protagonista, d'alguna manera, Artur Mas, amb el tema de l'aigua.

A Madrid el PP no ha permès que Alfred Bosch sigui a la comissió de secrets oficials del Congrès dels diputats, diuen que per l'aliança d'ERC amb Amaiur. Patètic i indignant. Penso que qualsevol dels partits que formen part del Congrès haurien de formar part d'aquesta comissió, simplement per haver estat escollits com representants electes de la ciutadania. Malauradament moltes institucions a Espanya es constitueixen segons els interessos dels partits. Algunes d'elles no es constitueixen també per aquest motiu, com el Tribunal Constitucional renovat.

Sembla que s'ha suavitzat mediàticament la revolta a València per les càrregues policials. No és que no se n'hagi parlat però, l'actuació de la policia després de les càrregues desproporcionades va variar i les imatges ja no van ser les mateixes. Continuant a València, la diputada Mònica Oltra, la setmana passada expulsada de les Corts per lluir una samarreta contra la corrupció, ahir va burlar la censura de la presidència de la Cambra lluint una samarreta reivindicativa però, amb el text codificat amb un codi QR. Suposo que els que van viure el franquisme poden haver recordat els temps en què els cantautors havien de burlar la censura a l'hora de fer les lletres de les cançons protesta. Molt bona!

L'economia espanyola en recessió, previsions de creixement negatiu per al 2012, i Brussel·les que encara no vol saber res de rebaixar els objectius de dèficit mentre Espanya no apliqui totes les mesures que requereixen. Mesures que, fins les eleccions andaluses, no les veurem en tot el seu abast.

Polèmica de la setmana el projecte Eurovegas, un complex de jocs, a l'estil de Las Vegas però, a Espanya, i que es disputen Madrid i Barcelona. Lluny queda ja el projecte Gran Scala als Monegros. Alguns avisen del perill d'atracció de mafiosos a Catalunya, els partidaris parlen de turisme, d'ingressos, de llocs de treball. Segur que l'empresariat del país però, no estarà d'acord que un projecte així tingui privilegis, com passaria si se li permetés deixar fumar dins dels establiments o no demanar el passaport als clients, etc. És allò que tot s'hi val, o que la finalitat justifica els mitjans. No som als EUA, encara que alguns ho voldrien.

Help those suffering in the Horn of Africa