diumenge, 13 de novembre del 2011

Majoria absoluta #20N #aritmEtica20N #nolesvotes


Comencem diumenge repassant la premsa del dia, el primer dia de l'era post Berlusconi a Itàlia.  El País en portada treu l'enquesta d'intenció de vot que donaria fins 196 escons al PP i 113 al PSOE, un daltabaix considerable. Amb raó Joaquim Nadal al seu compte de Twitter ha dit que les enquestes fan fredatEl Mundo li dóna 198 al PP i 112 al PSOE, no gaire diferent. Si anem al detall, a El País, per exemple, veiem que a Lleida i Tarragona només obtindrien escons CiU, PP i PSC. A Girona ERC obtindria 1 escó, i a Barcelona ERC i ICV obtindrien 2 escons cadascú. La Vanguardia no dóna tants escons al PP però, el situa en un màxim de 189 i al PSOE en un màxim de 120. ERC perdia un escó i ICV podria pujar fins als 10 escons.

Tot i les enquestes no sé si afinaran prou aquest cop. Cal veure l'impacte de l'esquerra abertzale al País Basc, a la qual se li atribueixen segons quina enquesta fins 5 escons, i l'impacte del moviment 15M, del qual les anàlisis de les enquestes parlen poc.

Duran reivindicava ahir la política pactista de CiU a Madrid. I he de dir que fa uns anys m'ho creia. Potser era per la joventut i la manca de visió crítica. Però, amb el pas dels anys el "peix al cove" ens ha suposat una imatge de país que només sap demanar i demanar, que mai no en tenim prou, perquè CiU s'ha dedicat a postures de màxims a Catalunya i a rebaixar-les en arribar a Madrid. El President Pujol el darrer cop que es va modificar el sistema de finançament català deia que era el millor sistema de finançament per a Catalunya. Anys més tard, pocs, Artur Mas se sumava a la petició d'un altre sistema de finançament dins del nou Estatut. Un Estatut que, amb l'actitut pactista de CiU entre altres, va acabar rebaixat. I ara CiU parla de pacte fiscal i molt em temo que quan hagin passat les eleccions començaran a modular el discurs per alinear-se amb allò que accepti el PP. El temps ho confirmarà o ho desmentirà.




Help those suffering in the Horn of Africa