dimarts, 29 de novembre del 2011

Boi Ruiz vol crear una assegurança obligatòria de salut #salut #crisi #retallades #privatitzacions

Ahir el Diari de Girona parlava del president de l'ICS, Josep Prat, i de la seva relació amb la sanitat privada i amb el holding municipal Innova, de  Reus. Avui en parla un altre cop Alfons Quintà. A més de repassar les possibles incompatibilitats amb el càrrec a l'ICS de qui es diu que és l'artífex de les retallades a Salut, es destaca com la situació econòmica del holding Innova no seria gaire bona i que Prat no seria la persona més adequada, per interessos i per no ser un exemple de gestió. De fet, els articles que el Diari de Girona ha publicat anteriorment, com el 25 d'octubre o el 27 d'octubre, expliquen com s'estaria duent a terme un intent de privatitzar la sanitat catalana.

Ahir també el conseller de Salut explicava el pla de Salut 2011-2015 i els mitjans van destacar que se substituiran consultes d'especialitats per consultes a l'atenció primària, i d'allí, si cal, es derivaran a l'especialista corresponent. D'entrada un anunci així genera incertesa perquè no saps ben bé quan et veurà el metge de família o l'especialista. Cal assumir que tot el procés estarà ben definit i que davant del dubte es farà la consulta a l'especialista corresponent. Ni em plantejo el contrari. De tota manera, hi ha una especialitat que almenys a Amposta és atesa molts cops pel metge de família, i aquesta és la pediatria. No sempre que vas al pediatre et visita un metge pediatre si no que et pot tocar un metge de família. No és desconfiança cap al professional però, quan parles amb pediatres i ells mateixos no ho veuen bé serà per alguna cosa.

El conseller de Salut començava la legislatura lloant el 25% de catalans que es paguen una mútua. Venint de la sanitat privada no era estrany i està sent constant el record de la seva procedència a l'hora de criticar el camí per on va la sanitat pública catalana. I és que en dóna arguments. Avui llegeixo que Boi Ruiz planteja crear una assegurança privada obligatòria de salut a partir de determinats nivells de renda. No era universal l'accés al sistema de salut públic? Per què ens hem de fer d'una mútua? Qui en surt beneficiat? Volem un model com el dels EUA i anem poc a poc transformant el nostre sistema fins assolir els objectius? A hores d'ara es creu algú tot això de voler mantenir el nostre sistema de salut pública?

El PP va guanyar amb majoria absoluta les eleccions. Al País Valencià va pujar. Avui llegeixo que les Corts valencianes no podran pagar el sou dels diputats el mes vinent. La majoria absoluta del PP, el partit que tot ho fa bé i que ens ha de treure de la crisi, no ha impedit la desastrosa situació econòmica del País Valencià. Serà culpa de Zapatero, segur. Segur que no, diria jo. Però, ells continuen donant la seva confiança al PP. És masoquisme, és hipocresia? Acabaran sortint al carrer com la gent de Marbella que primer votava al GIL i després escridassava Julián Muñoz?

Acabo. Avui en Xavier Rius, director d'e-noticies, escriu sobre els plans del govern sobre TV3. El periodista explica els beneficis laborals que tenen els treballadors de l'empresa, quina plantilla ha crescut els darrers anys fins passar dels 2700 treballadors el 2009, parla de la necessitat de reestructuració, de fer més amb menys, parla de la incongruència de recórrer a productores amb una plantilla tan àmplia. Parla de la poca audiència d'alguns dels seus canals. I en part coincideixo. En part no però, no tinc prou dades per formar-me una opinió sòlida. El tema patriòtic no ajuda a escoltar un debat serè sobre el tema tampoc. De fet, és fàcil pensar que si es retalla allò que es retalla al sector sanitari, retallar una mica més a TV3 pot ser més convenient. Sense futbol, sense F1, podrem passar. És inevitable pensar però, en coses com el contracte per 2 milions d'euros en publicitat de la Generalitat al grup Godó, és inevitable. I una col·laborador del grup Godó, aquest any també a la televisió, Pilar Rahola, opina sobre la necessitat d'aprimar la televisió pública catalana. Ara bé, no recordo que mentre col·laborava amb el Cuní a TV3 parlés en els mateixos termes.

Help those suffering in the Horn of Africa