dimarts, 19 de juny del 2012

Maniobra de distracció ara que el #rescat no és tan bo per a Rajoy

Rajoy ja no diu que el rescat bancari sigui fantàstic. Ahir ja va sortir Montoro deixant de banda el seu orgull ejpañol i ara Rajoy és qui demana solucions. Fins i tot ha reconegut que el rescat bancari que tan bo era és perjudicial per al deute espanyol. Ara els mitjans que van vitorejar-lo per aconseguir el rescat bancari què faran? Avui les portades dels mitjans palmeros destacaven més la victòria de la selecció espanyola de futbol que no pas la situació crítica de l'economia. I en qualsevol cas, la situació de l'economia es pinta com un assetjament dels mercats i no tant com una desconfiança relacionada amb la probabilitat que Espanya no pugui pagar els seus deutes en el futur. I és que se'ns parla dels mercats en uns termes o en uns altres segons convé. A l'hora d'imposar retallades són un dels arguments més convincents. A l'hora de negar que Espanya estigui malament, són també argument però, per assetjadors.

Llegeixo que la Comissió Europea estudia crear un fons especial de redempció de deute perquè els països, com Espanya, hi dipositin el deute que sobrepassi un llindar determinat del volum de deute total del país. Espanya, evidentment hi està a favor, i Alemanya sembla que en contra. La qüestió és que des d'Europa totes les solucions màgiques estan demostrant ser inútils. Algunes, com les aplicades a Grècia, no fan més que augmentar la pobresa, no fan més que castigar més i més la població i no els causants de la crisi -ah!, els que acaben de guanyar les eleccions-. I si la solució pogués ser bona, com a Europa tot va tan lent, quan s'implanti potser ja sigui massa tard.

I continuem. El cap d'economia de Citigroup diu que Espanya i Itàlia hauran de ser rescatades amb l'augment dels interessos aplicats al deute que es posa als mercats. Missatges com aquests no ajuden a alleugerir la pena.

Mentrestant, maniobra de distracció. El ministeri de l'Interior anuncia que vol baixar el límit de velocitat a 90 km/h a les carreteres secundàries i implantar la velocitat variable en autopistes i autovies. Jo que pensava que CiU i PP estaven en contra quan ho va implantar el tripartit i ara resulta que no. Quant a baixar el límit de velocitat, què he de dir, ganes de tocar el nas.

Mancat d'arguments el govern català defensa l'Eurovegas dient que no podem permetre'ns rebutjar un projecte així. La finalitat justifica els mitjans? Què vindrà després? Hi haurà o no canvis legislatius per facilitar que vingui a Catalunya amb l'excusa que no ens podem permetre que no vingui?

I parlant del govern català, ahir a la nit la consellera d'Ensenyament va ser al programa Àgora de TV3 per defensar les seves retallades en educació. Va tenir la sort que un dels companys de mesa de debat era molt comprensiu amb ella però, crec que no s'entenen les retallades en educació si no és, com apunta l'Observatori internacional de la professió docent, que s'apliquen criteris economicistes per sobre de criteris educatius. Reduiran la jornada dels substituts, cobraran menys però, la feina la tindran igual. La consellera va posar una comparació fàcil suposant que qualsevol substitut ho és d'algú amb un càrrec, com un cap d'estudis. Parany. La majoria de substituts ho són de professors sense càrrecs, com és evident. Tenim unes mesures que foten enlaire la vida de persones per criteris econòmics, perquè s'ha decidit que s'ha de retallar per aquí i no per allà.

Canviant de tema. Llàstima que és Microsoft i el disseny del seu programari m'agradi cada cop menys però, la presentació de Surface, el nou dispositiu tàctil competidor de l'iPad d'Apple, suposa un canvi en els productes de l'empresa. Falta veure preus però, les primeres dades fan pensar en un nou actor que caldrà tenir en compte al mercat.