divendres, 29 de juny del 2012

#FantasmaOpera #LaLiraAmpostina, cimera europea i #retallades universitàries

Si una banda sonora té avui aquesta és El Fantasma de l'òpera, d'Andrew Lloyd Webber, musical que estrenem a La Lira Ampostina i que oferirem durant el cap de setmana, de divendres a diumenge. Un espectacle muntat per tal de recollir fons per ajudar l'escola de música de la Societat i al mateix temps oferir a la gent del territori un format d'espectacle molt interessant i poc habitual.

Però, el dia té altres temes dels quals parlar. Avui els treballadors públics han pogut veure com la seva nòmina reflectia la reducció del 3% sobre el sou anual que es va anunciar ja fa temps. Poca broma. I al desembre espera la reducció d'un altre 2%.

Rajoy ahir va aconseguir, juntament amb Itàlia -o això expliquen alguns mitjans- que l'Eurogrup accepti el rescat directe dels bancs a partir de l'any vinent. Avui Rajoy ha dit que el rescat bancari indirecte que s'haurà d'aplicar enguany no tindrà condicions macroeconòmiques, és a dir, més retallades. Però, des d'Europa no hi estan d'acord. Resulta que la comera de l'Eurogrup d'ahir ha estat un èxit i que ara tot anirà millor. Com diu Jaume Barberà a Twitter, fóra bo que algú expliqués exactament quines coses s'hi han acordat i què signifiquen, sense embuts.

Sembla que les retallades en educació no s'aturen. Ara els universitaris amb beca, si no aproven el 50% dels crèdits, hauran de tornar els diners de la beca. Això no està gens clar. Se suposa que un universitari amb beca compleix unes condicions econòmiques i acadèmiques, és a dir, que ha d'aprovar un mínim de crèdits per tenir la beca. Per tant, si hom té una beca i no aprova prou crèdits l'any vinent no en tindrà. Fer-li tornar els diners em sembla un abús perquè no s'hauria de posar una condició per obtenir la beca i la mateixa per no haver de tornar els diners. Tot plegat és un tema de diners, no de rendiment universitari. Per cert, que els estudiants hauran de pagar un 67% més per matricular-se a la universitat el curs vinent. Així, així, obrint portes a la gent.