dimecres, 6 de març del 2013

#Chávez

Explicava Toni Soler a RAC 1 que el bisbe Pere Casaldàliga li va explicar l'any passat que ell havia signat el manifest en suport a Hugo Chávez, perquè al darrere de la seva cara populista hi havia polítiques orientades a millorar la vida dels seus conciutadans i també havia plantat cara als EUA i la seva imposició de polítiques arreu del Continent. Suposo que ningú no gosarà carregar contra el bisbe Casaldàliga per això.

Ahir moria Hugo Chávez, "populista popular", com la qualificat Jordi Basté a RAC 1 aquest matí. És cert, un gran populista, un gran demagog, del qual coneixem allò que ens ha arribat a través de mitjans i polítics. Fa bastants anys parlant amb una companya de feina de Veneçuela m'explicava que ell va preocupar-se perquè la gent tingués què menjar. Això no treu que les seves actituds caciquils, barrejades amb el populisme, no siguin criticables però, a la balança es fa pesar més la part negativa que la positiva. Perquè és Chávez, perquè és Veneçuela.

No oblidem la hipocresia de molts dels que critiquen el Chavisme, governs europeus, polítics en general, sobretot de dretes, mitjans de comunicació. És fàcil carregar contra Chávez, com ho és fer-ho contra Cuba. En canvi, no sembla tan fàcil carregar contra règims iguals i més monstruosos, com el que governa la Xina. La Xina, font de finançament d'occident. No ens farem mal, no? Tampoc no es carrega ni es critica Rússia, malgrat tenir al capdavant un govern que no actua de forma gaire respectuosa amb els drets humans, amb la llibertat d'expressió, amb una democràcia de dubtosa versemblança. De fet, no es criticava la Itàlia de Berlusconi, un governant que s'havia fet lleis a mida mentre era amic d'Aznar i companyia.

Chávez tenia tics caciquils, era populista. Però, va ser escollit democràticament. Alguns el comparen amb Hitler. Comparació odiosa perquè mentre ha governat no ha creat cap guerra mundial, no ha realitzat l'exterminació massiva de persones. Va ser un colpista abans de presentar-se a les eleccions, cert. Des d'Espanya poc es pot dir d'això, perquè ministres franquistes s'han mantingut dins del sistema democràtic i els seus descendents en formen part, amb una voluntat nul·la molts cops de condemnar els 40 anys de dictadura.

Ni estic a favor de Chávez ni en contra. No visc a Veneçuela i no tinc informació suficient per posicionar-me rotundament a favor o en contra. Simplement crec que no es fa justícia amb la globalitat de la seva figura.