dimarts, 7 d’agost del 2012

Espanya espacial, #retallades2013 astronòmiques, sanitat universal

Imatge enllaçada a Kiosko.net
Fantàstica la portada de La Razón. Resulta que l'arribada del robot Curiosity a Mart ahir és una gesta espanyola, "made in Spain". Aliança EUA-Espanya, es llegeix. En menut, dues fotos, una de l'estació de seguiment espacial a Robledo de Chavela, a Espanya, al costat de la del centre de la NASA des d'on se supervisava l'arribada del robot al planeta vermell. Enlloc no hi ha cap referència a la participació de la UPC. Però, és que ni cal. És millor no sortir en una portada com aquesta. Excés d'espanyolisme que ratlla el patetisme. En la línia dels mitjans més conservadors espanyols.

La sanitat pública, per si algú no se n'ha adonat, ha deixat de ser universal. I poc a poc en veiem mostres. Si els immigrants irregulars, excepte embarassades i menors d'edat, ja quedaven fora del sistema i només havien de rebre atenció urgent, ara es concreta més la cosa. Hauran de pagar 710 l'any per poder tenir assistència no urgent a la sanitat pública, quantitat que es duplicarà si tenen més de 65 anys. Això sí, medicaments i transport sanitari l'hauran de pagar al 100%. El sistema de salut públic no és universal, i es comporta com una mútua més per als immigrants, els immigrants sense papers, sense recursos., evidentment. Els immigrants europeus que venien a operar-se a Espanya continuaran fent-ho i seran ben vistos perquè són gent de bé, oi? Rajoy i companyia, i molts dels qui ho defensen, estan segur que mai no hauran de deixar el seu país per intentar tenir una vida millor, que no hauran d'empescar-se-les per sobreviure com puguin.

Llegeixo que Grècia expulsarà 1600 immigrants sense papers, després d'una batuda el cap de setmana. Coincideixo amb un comentari que he escoltat a la ràdio. El govern grec, amb la pujada de l'extrema dreta no vol perdre suport i adopta mesures extremistes. Al Facebook algú se n'alegrava de la notícia sense reflexionar que molts cops un no emigra per desig si no per necessitat, que els països que reben immigració quan han necessitat mà d'obra barata en època de bonança han estat acceptats pels mateixos que els rebutgen ara, que els habitants autòctons, en països com Grècia, Espanya, Portugal, en la situació actual poden esdevenir emigrants i patir la xenofòbia igual que ells la fan patir. Aleshores potser veuran les coses d'una altra manera.

Montoro avisa que el 2013 els ajustos seran dolorosos. No xiquets, les retallades no han acabat. Les anirem rebent poc a poc i quan ens adonem ja estarem perduts. A més, parla clar. Tenen majoria absoluta i governen la majoria d'autonomies, amb la qual cosa no tindran problemes per retallar durant tota la legislatura. Ja ens ho deia aquell home grec en un dels programes de Salvados. No voleu Rajoy, doncs teniu Rajoy!

I acabo. El PP vol reformar la composició dels parlaments autonòmics. La reforma de la llei electoral, segons llegeixo, afavoriria clarament els interessos del PP. Allí on puguin sembla que faran la reforma i tindrem una volta de cargol més en la degradació democràtica del país.