dimarts, 31 de juliol del 2012

Qui gasta més, l'aparent plantada a #Montoro i els diners de les entitats socials #crisi

Llegeixo que el diari Expansión d'avui ha publicat una gràfica comparant les despeses de les autonomies. No he vist el diari en paper, amb la qual cosa, espero trobar alguna referència a les dades que sembla que es publiquen. Suposant certa la notícia, Andalusia i Madrid encapçalen la llista de les autonomies que més gasten, amb més de 26 mil milions d'euros i més de 17 mil milions d'euros, respectivament. Catalunya és la segona per la cua, després de Cantàbria, amb una despesa de quasi 2.500 milions d'euros. La relació entre despesa i nombre d'habitants, seria d'un ordre de magnitud menys a Catalunya que Andalusia. En canvi, Catalunya és de les autonomies més castigades pel govern de Madrid i més criticades per la premsa afí al PP. Vergonya.

Avui llegíem que el conseller d'Economia havia plantat el ministre Montoro en el Consell de Política Fiscal i Financera, igual que ho ha fet Andalusia. Tot vindria de l'enuig del conseller l'altra setmana quan Montoro va tractar les autonomies com criatures que no saben gestionar-se soles. Un cop de puny a la taula, un canvi d'actitud del govern català? Potser, encara que, com diu la notícia, els tècnics d'Hisenda de Catalunya sí que han estat a la reunió, de forma que tot ha estat una acció d'imatge però, sense efecte pràctic. Veurem si realment hi ha un canvi d'actitud.

El defensor del poble europeu ha dit que el BCE no va exigir que Zapatero canviés la Constitució per tal d'ajudar Espanya amb el seu finançament. Per tant, va ser cosa de Zapatero i Rajoy modificar la Carta Magna, amb l'excusa de les exigències europees. Ens prenen el pèl i es queden tan panxos.

La ministra de Foment, Ana Pastor, com aquell que diu encara ens demana les gràcies perquè Espanya ha estat subvencionant des del 1999 les autopistes catalanes, enfront de les queixes per l'augment ara del 7,5% del preu dels peatges. A l'hora de recordar allò que l'Estat ha subvencionat els falta temps i els sobra memòria. A l'hora de recordar allò que aporta Catalunya a l'Estat i allò que rep, no toca parlar-ne.

Ahir llegia que unes 100.000 persones que treballen en entitats socials, com residències d'avis, centres de menors i altres, concertats, no cobraran la seva nòmina perquè la Generalitat no té els diners per pagar. Directors de centres afectats duran la mesura davant la justícia pels perjudicis que pot comportar. En canvi, el portaveu del Govern diu que no perilla l'atenció a les persones. Sap que encara que no cobris has d'anar a treballar o t'arrisques a perdre la feina. És indignant. Com és que a l'hora de deixar de pagar no deixen de cobrar el seu sou i sí que es permeten deixar de pagar els sous de persones que no tenen el seu marge per fer front a les seves necessitats quotidianes?

Les elits continuen volent retallar més. Uns cops és la patronal. Ara és la Cambra de Comerç de Barcelona que demana retallar més en sanitat, educació i pensions, per tal que ens creguin els mercats. L'important és que alguns cobrin i la resta no importa. Suposo que el president de la Cambra no patirà les conseqüències de les seves necessàries mesures, per això les proposa.

I acabo. Ahir es va aprovar el programa de Festes Majors. Adam Tomàs en parla al seu bloc. Em repeteixo. El programa s'hauria de repensar i no fer-nos creure que han fet un gran esforç, retallant de forma simbòlica els bous, de forma proporcional als dies de festa, quan hi havia una desproporció evident entre una cosa i l'altra. A sobre sembla que el concert de la Plaça serà sense escenari, a peu pla. Una aposta forta per les bandes de música, i tant.