dimarts, 14 d’octubre del 2014

Va acabem! #9N

Ahir a la nit es trencava el consens dels partits a favor del dret a decidir. ERC volia eleccions plebiscitàries i declaració unilateral d'independència (DUI). Artur Mas ha presentat avui el pla del Govern. Fer un altre tipus de consulta el 9N, emparant-se en un marc legal no suspès pel TC, per arribar finalment a les eleccions plebiscitàries i veure si hi ha una majoria independentista a Catalunya. ERC intentarà ajudar. La CUP en principi també. ICV es demarca i volen muntar una mobilització ciutadana. ICV fa temps que sembla que no estigui còmoda amb el dret a decidir, igual que UDC, i amb oportunitats com aquestes tenen l'excusa per sortir-se'n. Però, i la ciutadania, es té en compte? Perquè tanta gent sortint al carrer tants anys seguits no es mereix aquesta pantomima.

Ja d'entrada, qui es pensés que el govern espanyol permetria o facilitaria que el 9N es pogués votar una consulta en els termes plantejats inicialment pecava d'ingenu o cercava tensar les coses fins arribar en un punt de no retorn. Aquest punt de no retorn podria ser una consulta que alguns anomenen de "costellada" o directament unes eleccions plebiscitàries. Però, si d'entrada se sabia que la consulta no es faria, marejar la ciutadania tant de temps per no acabar votant tal com es voldria és una presa de pèl. I com presa de pèl tenim motius per emprenyar-nos. Això no vol dir que no anem a votar el 9N encara que es faci un altre tipus de votació però, anirem emprenyats. Perquè els partits, els catalans i els de Madrid, han estat jugant amb nosaltres d'alguna manera. Ja n'hi ha prou.

Per cert, seria normal que ERC deixés de donar suport al Govern si les coses no van com voldrien quant a la consulta. Però, d'altra banda això no deixa de ser contradictori vist quant ha aguantat ERC amb les retallades del Govern, justificant-les fins i tot.

Deixo per al final els aprofitats. Els socialistes, amb Miquel Iceta al capdavant, amb allò de "ja ho dèiem nosaltres que passaria", reivindicant la seva via, una via que han demostrat durant anys que no arribaran a materialitzar mai. El PP, Sánchez Camacho, donant el procés per finiquitat. És lo que ella voldria. Però, acabar amb la consulta, impedir-la, no farà que la gent deixi de demanar el dret a decidir.