dimecres, 18 d’abril del 2012

Rajoy no vol copagament però, l'implantarà, i el Rei demana perdó #crisi #retallades #república

Escoltava aquest matí a la ràdio una filtració des de Mèxic sobre les noves mesures del govern espanyol per a les retallades de 7.000 milions d'euros en sanitat. Aquest govern tot ens ho fa saber quan va a l'estranger. Haurem d'estar a l'aguait de quan viatgen els ministres i el president. Però, tornem al tema. El govern vol pujar el percentatge que es paga per recepta, del 40% al 50%, i fer pagar un 10% dels medicaments als pensionistes. No voldran reconèixer-ho però, això és tirar per la via del copagament. Penso que no és greu que un treballador actiu pagui, en comptes del 40% el 50%. Ara bé, els pensionistes que han pagat religiosament durant tota la vida, i que acostumen a tenir pensions tirant a baixes, han de pagar pels medicaments? Com deia la consellera de salut en funcions d'Andalusia, les estadístiques diuen que el 80% dels medicaments finançats són per a pensionistes, i per aquí es tira, per castigar els pensionistes per envellir i tenir malalties, amb la finalitat de treure'n diners. Es disfressa la cosa dient que les rendes superiors a 100.000 euros anuals pagaran un 60% i que els malalts crònics pagaran un màxim de 30 euros. Al final això no importa. Les rendes de 100.000 euros no són representatives de la majoria de gent a qui afectarà això -probablement utilitzin les seves clíniques privades-  i els malalts crònics, per molt que després els tornin els diners, primer hauran de pagar, per endavant. A la ràdio deien que si es vol implantar aquest sistema diferenciant rendes i tipus d'usuaris s'han de canviar més de 40.000 milions de targetes sanitàries i que això pot suposar uns 900 milions d'euros, tot un estalvi. A més, com també deien, si es vol establir una recaptació per trams de renda ja tenen l'IRPF per fer-ho, no cal tirar per augmentar el copagament.

La Generalitat diu que estudiarà la implantació de l'euro per recepta si entra en vigor aquesta mesura. Cal esperar que així sigui perquè només faltaria aquí pagar per partida doble.

La notícia del dia ha estat la sortida del Rei de la clínica on el van operar després de fer-se mal quan va anar de cacera d'elefants. Les paraules de penediment del Rei s'han vist i s'han escoltat arreu. Ha dit que ho sentia molt, que s'havia equivocat i que no tornaria a passar. No ha dit a què es referia però, i tot plegat semblava massa forçat. El monarca estava responent sobre com es trobava i sense més ha amollat les paraules de penediment, d'una tirada i au, cap a casa. Les paraules i les formes no crec que s'improvisin, per molt que els mitjans i polítics palmeros destaquin només el fet que és un cas estrany que un governant demani perdó.


Help those suffering in the Horn of Africa