dissabte, 21 de maig del 2016

La consulta del Monument

Tortosa: Palau Episcopal i monument franquista de la Batalla de l'EbreEl Parlament de Catalunya va instar la retirada del monument franquista de Tortosa. La decisió del Parlament fou rebutjada en benefici d'una sobirania tortosina, equiparant aquesta postura amb la que contraposa la sobirania del Parlament a la del Congrés dels Diputats. Argumentació inconsistent. Una cosa és defensar la sobirania del poble català en un procés d'independència o d'autodeterminació, com és el cas Catalunya-Espanya i l'altra és que un govern local passi de les decisions de la màxima representació de la voluntat del poble català. O és que Tortosa vol independitzar-se de Catalunya?

Malgrat la decisió del Parlament la gent de Tortosa està convocada en una consulta per decidir què s'ha de fer amb el monument. Monument que per molt que es reinterpreti no deixarà de ser un homenatge a Franco i als soldats que van combatre al seu bàndol. De fet, el govern d'esquerres de Tortosa amb Sabaté ja va voler fer creure que amb una reinterpretació n'hi havia prou. Per aquesta regla de tres es pot reinterpretar qualsevol símbol feixista i dir que a partir d'ara són testimonis d'un passat que no es vol esborrar per no repetir-lo en el futur. Estàtues, noms de carrers, plaques del Ministerio de la Vivienda, memorials als caiguts en les façanes de les esglésies,...

La consulta és una mica complicada, amb un parell de preguntes rebuscades, de l'estil del 9N, en comptes fer-ho fàcil i demanar una resposta de Sí o No.

A Tortosa el cap de llista del PP i el de SCC han presentat una plataforma de tortosins a favor del monument. No és estrany que el màxim representant d'un partit que no ajuda a dignificar els morts de la dictadura tampoc no estigui per la labor de retirar un homenatge a les arrels del seu partit. I si no els agrada que els comparin amb el franquisme haurien de pensar-s'ho dos cops quan fan analogies odioses de la resta de partits. Almenys l'herència franquista del PP és un fet, no una especulació.

I Esquerra... Esquerra ha permès la pantomima i ara, al govern, es referma en aquest insult a la memòria històrica que és preguntar sobre un monument feixista. Esquerra va veure com s'homenatjava el seu alcalde republicà a la Guerra Civil i ara és partícep de sembrar el dubte sobre si cal o no treure el monument del mig del riu.

Ah, i no patiu. Fer una passarel·la de vianants on hi havia el pont de la Cinta és inviable però, ampliar el pont de l'Estat, com volent fer una segona versió de Lo Passador, sí que ho és. Potser sí però, és una qüestió de voluntat també.