divendres, 20 de maig del 2016

La censura al futbol

Les estelades en un camp de futbol són causa potencial de violència. Les banderes espanyoles, per aquest raonament, també poden ser-ho segons en quin camp de futbol. S'haurien de prohibir? Evidentment que no, diria qui vol prohibir les estalades a la final de la Copa del Rei. Les banderes espanyoles representen Espanya i per això aquí sí que aplica el criteri polític.

Les estelades s'han de prohibir però, una manifestació neonazi el dia abans no. Llibertat d'expressió per als feixistes, llibertat coartada per a qui vol anar a veure futbol amb una bandera determinada. Igualment, no s'ha vist mai que en un partit de futbol la delegació del govern espanyol a Madrid prohibeixi banderes franquistes o altres banderes am simbologia feixista. Sembla que ni inciten a la violència ni en fan apologia.

Els catalans, diu la delegada, no podem queixar-nos per la prohibició de les estelades, doncs aquesta setmana s'ha rebut Otegi al Parlament i això és molt més greu. Sense entrar en discussió sobre això, és una forma molt pobra de raonar. És una forma de no parlar sobre llibertat d'expressió i no admetre que mentre es parla de no barrejar futbol i política, s'hi entra de ple prohibint símbols que li molesten.

Davant la prohibició ja ha hagut propostes de saltar-se-la, com dur una samarreta amb la bandera catalana i un mocador blau amb una estrella. Formes imaginatives de saltar-se la censura. I és que el passat franquista d'alguns els fa actuar com en aquells temps, censurant, no sigui que les opinions, les idees, arribin a la gent. Però, sempre hi ha formes de fer-les arribar. La Trinca, de moda novament.