dilluns, 2 de maig del 2016

Bous i violència

Gravar un acte de bous és una activitat de risc a les Terres de l'Ebre. Almenys es podria interpretar així si extrapolem els fets de Mas de Barberans contra unes persones que gravaven els bous del municipi, i que han aparegut en diversos mitjans, fins i tot estrangers. Se suposa que els bous són una activitat festiva que està regulada i que es practica amb respecte escrupulós a l'animal. Si bé les entitats animalistes graven aquests actes per tenir proves en futures denúncies, si tot és legal i no es fa res mal fet, no cal patir. De fet, no només persones d'entitats animalistes fotografien i graven actes amb bous. Cal perseguir-les pel problema potencial que suposen?

Sense ànims de justificar la violència, en algunes ocasions antitaurins han irromput enmig d'actes, com els bous a la plaça, per denunciar el maltractament animal. I crec recordar que algun cop han hagut de sortir per cames. No és que ho justifiqui però, entenc que en un moment com aquest, l'exitació d'uns i altres, el radicalisme ideològic, i també, per què no dir-ho, alguna cerveseta que altra, són una combinació perfecta per al conflicte. Ara bé, en absència d'allò que es podria dir provocació -però, que en realitat és llibertat d'expressió-, si l'agressió ja no té cap justificació, en aquest cas encara en té menys. Tampoc no té cap justificació que hi hagués gent que aplaudís l'agressió. Quina vergonya!

No és el primer cop que veig alguna persona manifestant públicament el seu rebuig envers els animalistes, amb una mala sang que esborrona. Hooliganisme, igual que el veiem als camps de futbol o en altres celebracions amb bous, com el propi Toro de la Vega. Fins on pot arribar el fanatisme i la no acceptació de postures antagóniques? Doncs depèn del context. Qui és culpable de tot plegat? Doncs primer les persones que reaccionen amb violència, evidentment. Cadascú és responsable dels seus actes. Però, al darrere de tot això hi ha polítics i altres persones que al llarg dels anys han alimentat aquesta actitud reaccionària, aquesta intolerància. Aquests són també responsables morals de les actituds que poden desencadenar violència.