divendres, 24 de juny del 2016

#Brexit Gibraltar español

De totes les notícies que he llegit fins ara relacionades amb els resultats del referèndum de sortida del Regne Unit de la Unió Europea, una s'enduu el premi a la bajanada del dia -encara en poden haver més per això-. El ministre d'exteriors espanyol demana la cosobirania del penyal de Gibraltar perquè el resultat ha estat a favor de la sortida de la UE. Ja em direu quina relació lògica té una cosa amb l'altra. Espanya ha de complir els compromisos del tractat d'Utrecht i deixar-se de romanços, si no és que els tractats s'han de complir només quan convé.

Margallo, coincidint amb Rajoy i Sánchez, també veu el referèndum com un perill i, d'alguna manera, el relacionen amb Catalunya. El Regne Unit ha fet en poc temps dos referèndums molt importants. I no passa res. És democràcia. A Espanya hi ha por de fer-ne perquè hi ha por que el resultat no sigui del gust de qui governa. I presumim de ser una democràcia moderna. També es llegeix el referèndum en clau electoral espanyola, per carregar contra Podemos, per allò dels populismes... Avui dia tots els partits practiquen el populisme però, cadascú veu només el populisme en els altres.

Alguns diuen que al Regne Unit han guanyat els xenòfobs i els populistes. Segur que en part sí. Ara bé, ha perdut Europa. Ha perdut una UE que ha demostrat que fa unes polítiques insatisfactòries per a un país que genera riquesa però, que no se'n beneficia prou, produint-se una mala maror entre la gent treballadora que potser sí que és fàcil de convèncer per consignes populistes. D'alguna manera, si vius en un país que aporta molt i rep poc, és fàcil que vulguis marxar. I sense voler dir que és el mateix, els catalans sabem bé què vol dir això.