divendres, 11 de març del 2016

García Albiol, piulades i identitat digital

El compte de Xavier García Albiol ha publicat avui una piulada sobre els atemptats de l'11M de l'any 2008 en la qual, a més de recordar les víctimes, deia que alguns encara riu les gràcies dels seus autors. Una piulada que es pot interpretar de vàries maneres, entre altres relacionant, per enèssim cop, els atemptats amb ETA. Sigui així o no, la piulada era polèmica i ha estat eliminada del compte. A la ràdio he escoltat García Albiol donar la culpa a un error del community manager.

Hi ha polítics que quan s'equivoquen entonen el mea culpa, sense puntualitzacions. Hi ha qui cerca culpables o excuses. Pot ser culpa dels ordinadors, d'algun treballador, o que s'havia adormit mentre escrivia la piulada...

La culpa recaiguda en el community manager és un reflex de com utilitzen alguns polítics i algunes personalitats la seva identitat a la xarxa. Un compte que duu nom i cognoms hauria d'estar gestionat pel nom i cognoms que identifica i no tenir un equip de gent encarregada de fer la feina. Així un pot ser més proper i opinar de forma personal, dins dels límits que es marqui a sí mateix. Així un no fa una piulada amb una foto on surt ell mateix fent una conferència. Així no està enganyant gent que pot ser ingènua i pensar que té contacte directe amb aquella persona.