dissabte, 14 de novembre del 2015

París, Beirut, sensacionalisme i demagògia

Els mitjans de comunicació ahir a la nit van seguir de forma desigual l'atemptat de París. De fet a Catalunya les televisions que feien el seguiment en directe eren TVE (La 1 i el Canal 24h) i TV3 (junt amb el 324). Les televisions generalistes privades espanyoles no van alterar la seva programació. Així, mentre veies les notícies de la incertesa en uns canals podies veure com a Telecinco els interessava més el Sálvame de Luxe.

Aquesta nit de dissabte Telecinco i La Sexta, als seus programes de debat-polèmica de cada setmana, s'han dedicat a especular sobre l'atemptat i a repetir-nos imatges i sentiments, potenciant el sensacionalisme al voltant de la tragèdia. Els de La Sexta ja han mostrat la imatge del noi espanyol mort i el seu perfil de Facebook. Poca informació, molt de morbo. Els tertulians habituals de la dreta han pogut lluir la seva ideologia favorable a les invacions occidentals en països musulmans per combatre un terrorisme que en part és culpa seva. Cap exercici d'autocrítica.

Isabel San Sebastián demanava per Twitter que es condemnessin els atemptats d'arrel islamista amb manifestacions massives i afirmava que el silenci és còmplice -dels terroristes-. David Fernàndez li ha contestat ràpidament recordant-li els atemptats d'arrel extremista cristiana sense manifestacions massives de catòlics en contra. La periodista ha quedat en evidència, com és normal.

Per cert, ahir en un atemptat del fanatisme va deixar 40 morts a Beirut i més de 200 ferits. Els mitjans no han dedicat ni la meitat de temps a parlar-hi. Va ser un atemptat allunyat, fora del cor d'Europa. Un atemptat que mostra que els principals perjudicats pel terrorisme d'arrel islamista són els propis musulmans. Isabel San Sebastián segur que ahir no va demanar manifestacions massives...