dissabte, 19 de juliol del 2014

Els sons de la tecnologia

Passo pel costat d'una casa amb planta baixa. Un xiulet de moixó se sent des de fora. Un tuit rebut en un mòbil Android. Vaig pel carrer. Algú ha rebut un WhatsApp pel so característic del telèfon. Mira, aquell té un iPhone. No ha canviat el so de trucada que ve amb el telèfon.

Això que passa ara, si ho recordem ja passava quan es van popularitzar, per exemple, els mòbils Nokia amb aquella melodia de trucada que ha anat remodelant-se amb el temps però, que ha estat un distintiu de la marca. Els SMS que es rebien delataven el tipus de mòbil que tenies.

I també amb els ordinadors, depenent de quin Windows tenia un usuari sonava una melodia o una altra. Qui no ha escoltat mil vegades com s'inicia un Windows XP? O un Ubuntu, qui conegui aquest sistema. O el so quan t'equivoques.

Ens acostumem a escoltar els sons de la tecnologia, sons que caracteritzen èpoques, que passen a formar part de la memòria sonora de la societat, i que, amb els mòbils, fan que qualsevol pugui saber quin model tenim. De vegades no cal fer-ho públic tampoc.